11 Mayıs 2007 Cuma

Evlilik üzerine güzel bir yazı

Evlilik ! Getirdikleri ve Götürdükleri

Evlilik eğer doğru mülahazalar içinde yapılırsa ve nihayi hedefe bir vesile olarak görülürse , büyük fayda ve çok büyük maddi ve manevi bereketleri beraberinde getiren bir müessese olur. Ancak nefsi ve dünyevi düşünceler içinde yapılıp , gerçek amacımıza ulaşmada bir vesile olarak görülmezse , özellikle bizim insanımıza çok büyük afet olarak dönebilir.

İlk önce neden evlenmemiz gerektiğini ve eşimizi nasıl seçmemiz gerektiğini iyi tahlil etmemiz gerekli .Her yaptığımız iş gibi bu mühim işide yaparken ayağımızın yere basması ve salih niyet üzere olmamız mutlak şart.

Neden evleniyoruz ?

Bu sorunun cevabı olarak bir çok şey söylenebilir , ama benim anladığım en mühim sebeplerinden bazıları şunlar ; Yaptığımız her iş Allah'ın rızasını kazanmak için olması gerek , yani varlık sebebimiz O' nun rızasını kazanmak ve ona kulluk etmek .Durum böyle olunca yaptığımız her işi de O'nun rızasınla bağdaştırmamız gerek. Allah'ın rızasını kazanmak için evlenmek ! , Peki evlenerek nasıl Allah'ın rızası kazanılır ? Bu sorunun cevabı da çok fazla , örnek verecek olursak , en basitinden evlilikte bizi haramdan sakındıracak bir husus mevcut , haramlardan sakınmak için çaba göstermek de sevap kazanmanın yollarındandır ve Allah'ın rızasını kaybetmemek için sarf edilen bir çabadır , bunun karşılığı olarak da mutlaka Allah bize bu niyetlerimiz üzere sevap verebilir ve Rızasına talip oluruz .Bir başka sebepte yine O'nun rızasına uygun çocuklar yetiştirmemiz yine evlenmeye bağlıdır düşünün iki tane çocuk yetiştirdiniz ve onlar Dinini bilen kişiler oldular ve vatana , millete, ümmete ve insanlığa faydalı işler yaptılar ve Allah’ın Rızasına kavuştular bu çocukların yetişmesinde , dünyaya gelmesinde hep siz bir rol oynadınız ve vesile oldunuz . Bunun karşılığında inş. Allah'ın rızasına da kavuştunuz .Bu olayla ilgili olarak unutulmamalıdır ki , ölünce dahi amel defterinin kapanmayacağı nadir kişilerden biride hayırlı evlat yetiştirenlerdir .evliliğin faydaları daha saymak la bitmez daha bir çok bereketleri vardır bu bereketler maddi ve manevi olarak değişebilir .

Evlenilecek kişi seçiminde ise hangi krıterleri ele alacağımız yine Peygamber Efendimiz SAV tarafından bize bildirilmiştir. bu konu başlı başına ele alınması gereken bir konu olduğundan burada kısaca ifade edeceğim . Peygamber efendimiz SAV. bize dört özellik için biriyle evlenilir diyorlar . Bu özellikler soylu olması , zengin olması , güzel olması ve İslami ahlak üzere olması ve peşinden ekliyor siz İslami Ahlak üzere olanını tercih edin diyor. (1) işte bize düşende evlilik tercihlerimizi yaparken bizi sadece bu dünyada mutlu edecek ve nefsani duygularımıza hitab edecek olması değil . Bize hem bu dünyada hem diğer dünyada arkadaşlık edebilecek ve bizim bu dünyadaki imtahanımızda başarımıza ortak olacak bir hayat arkadaşı aramamız uygun olacaktır.

Bizim insanımız için bir diğer önemli konuda . Evlendikten sonraki içtima-i hayatınla alakalıdır. Okul çağlarında ve bekarken yaptığı İslami hizmetlere ve aktivitelere evlendikten sonra ara vermek veya hızını azaltmak çok yanlış bir harekettir. Yapılan bir iş eğer Allah'ın rızasını kazanacak işlere engel teşkil ediyorsa ve İslami hizmette bir görevi ve sorumluluğu olduğunu düşünüyorsa bir kimse , bu sorumluluğuna engel teşkil eden bir iş varsa o iş kendisine hiç bir fayda sağlamayacağı gibi ilerde Allah muhafaza kendisinin afeti olabilir. Evlilik Dünya evine girmek olarak adlandırılır ama bizim için sadece dünya hayatı yoktur ona sadece yeteri kadar ehemmiyet vermemiz gerekir ,bizim için Dünya hayatı sadece ahiretimizi kazanmak için ve İslami hizmetlerimizi icra edebilmek için bir koşu alanıdır .Evliliklerimiz bu çalışmalardan bizi alı koymamalıdır ve hatta eski yaptığımız çalışmaların aynısını yapmak , bizim için bir kayıp olmalıdır . Biz evlendikten sonra daha bilinçli , daha tecrübeli ve hayatı paylaştığımız için daha fazla vaktimizi bu çalışmalara ayırabilmeliyiz . Ancak böyle olunca evliliğimizin bereketini fazlasıyla görebiliriz inş. Allah hepimizin evliliklerini ve ailesini Kendisine hizmetkar etsin .

(1) Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu: "Kadınla dört şey için evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Öyleyse, elleri toprak olası, sen dindarını al!" Ebû Hureyre radıyallahu anh. Buhârî.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok güzel bir yazı,toplumumuzda evliliğin tamamen oyuna dönüştüğü bir zamanda güzel bir şekilde kaleme alınmış yazı...bu yazının bir çok yerde paylaşılması çok güzel olur...Bu arada bu yazı kime aittir...bunu bildiriseniz sevinirim..